Стартъп е пуснал метеорологични балони, които са освободили отразяващи серни частици в стратосферата. Така в края на годината бе пресечена спорна бариера в областта на слънчевото геоинженерство, пише изданието на Масачузетския технологичен институт - MIT Technology Review.

След опита си компанията Make Sunsets започна продажбата на "кредити за охлаждане". Те ще спонсорират бъдещи полети с балони, които могат да изпускат по-голямо количество частици.

Тестът е бил проведен в Мексико. От Make Sunsets не са поискали одобрение от местната администрация за извършването му.

Потенциални инвеститори, прегледали предложенията на стартъпа, казват, че не виждат сериозно научно усилие или надежден бизнес. Според тях Make Sunsets цели да предизвика дебат по темата.

Геоинженерството вече е интригуваща област за много филантропи. През 2021 година Бил Гейтс финансира проект на Харвардския университет за впръскване на частици в стратосферата. Тестът обаче бе спрян след протести на еколози и притесненията на широката общественост.

Люк Айзман, съосновател и главен изпълнителен директор на Make Sunsets, признава, че усилията му са и провокационни. Първият тест е описан, като "акт на геоинженерен активизъм".

По думите на Айзман опитът целял стимулиране на обществения дебат. Засега геоинженерството среща големи трудности при провеждането на полеви експерименти.

Според Make Sunsets впръскването на частици в стратосферата може да намали количеството светлина, която достига до земята. Това от своя страна би понижило температурите. Технологията имитира естествен процес, който възниква след големи вулканични изригвания.

Геоинженерството е много противоречиво. Малко се знае за реалния ефект на умишлени интервенции в големи мащаби. Те могат да имат опасни странични ефекти. Директната намеса в количеството светлина, достигаща до Земята може да доведе след себе си не само екстремни зими, но и слаби реколти, което пък да предизвика световен глад.

Въздействията също могат да бъдат по-лоши в някои региони, отколкото в други, което може да провокира геополитически конфликти.

"Шегуваме се, че сме отчасти компания и отчасти култ", казва Айзман.

Преди Make Sunsets Айзман е директор на отдела за хардуер в Y Combinator. Това е един от най-големите професионални инвеститори в стартъпи. Компанията помага на Airbnb, Coinbase, Cruise, DoorDash, Dropbox, Instacart, Quora, PagerDuty, Reddit, Stripe и Twitch да станат реалност.

"Изменението на климата е толкова сериозна заплаха, а светът се придвижва толкова бавно, че са необходими по-радикални намеси. Според мен е морално грешно да не правим това", коментира геоинженерството Айзман.

Критиците подчертават, че времето за ангажиране на обществеността би трябва да е било преди компанията да започне да инжектира материал в стратосферата и да се опитва да продава "кредити за охлаждане".