Стартъпите в Израел са инвестирани през миналата година близо 6,5 млрд. долара, като тази сума непрекъснато нараства. Очаква се до 3-4 години инвестициите да достигнат 10 млрд. долара годишно, заяви Хеми Перес, управляващ генерален съдружник и основател на Pitango Venture Capital, син на бившия израелски министър-председател и президент Шимон Перес, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Иновациите заемат най-важно място в съвременната икономика на Израел. Това е локомотивът, който помага на страната да израства и да разкрива работни места. Значителна част от иновациите допринасят за това Израел да изпреварва събитията, допълни Хеми Перес.

"Израел се превърна в един от най-значимите иновативни хъбове в света. Много хора идват при нас за нови решения във всякакви сектори - здравеопазване, строителство. Те са водени от технологиите във времената на дигитален преход", казва Перес.

Стартъпите са много важни не само за израстването на Израел като страна, но и за нейната икономика. Те помагат на земеделието, технологиите и отбраната. Днес в Израел има 7700 компании и те получават всяка година значителни средства, предава technews.bg.

Най-стойностните компании са двигател на сливания и придобивания. От тях възникват много първични публични предлагания, посочи Перес.

"В началото финансирането за такива компании постъпваше от правителството, но впоследствие то се насочи към източници от чужбина. 50% от финансирането идваше от САЩ, 15% - от Европа и около 5% от Израел. Сега 95% от инвестициите в екосистемата на стартъпите идват от чуждестранни източници", заяви Перес.

Центърът за мир е създаден от Шимон Перес през 1996 г. с идеята, че израелци и араби трябва да работят заедно и да оформят нова реалност, а след време Центърът за мир се превръща в център за иновации.

"Ние сме страна на иновациите и планираме да постигнем мир чрез тях", отбеляза още Хеми Перес.