Известният автомат AK-47 е не само най-разпространеният (с почти 200 млн. копия, произведени във всички модели), но е и сред най-устойчивите в света. Ето защо водещият на предаването Hot Lead - Николай Литовкин, реши да демонстрира прочутата издръжливост на "Калашников", подлагайки го на серия от тестове по американски стандарти, предава Russia Beyond.

В самото начало на изпитанието Литовкин хвърля "Калашников" в блато и го оставя да постои там известно време. Веднага щом го изкарва, той произвежда няколко изстрела и показва, че автоматът все още работи чудесно, макар че цевта му е пълна с кал от блатното дъно.

След това водещият пълни автомата с водорасли от блатото и опитва да стреля с него. Първоначално оръжието засича, но само няколко секунди след като е почистен, "Калашников" отново работи перфектно.

Минути по-късно Литовкин безмилостно заравя автомата в пясъка, следвайки американските стандарти. Това обаче не успява да компрометира надеждността на "Калашников", който работи отлично веднага след изравянето си.

Най-тежка обаче е последната фаза на експеримента. "Калашников" е завързан към задната част на офроуд автомобил, който го влачи през калното поле километри наред. След това изпитание оръжието отново засича, но една баня в близкото блато оправя всичко!

Крайният резултат от теста е само още едно потвърждение на легендарната сила и надеждност на "Калашников". В интернет има още много видеа, показващи здравината на автомат "Калашников". По-долу ще ви покажем две по-любопитни такива. В едното АК-47 стреля, въпреки че е напълнен с кексчета, а в другото заровен за 18 години автомат продължава да действа безотказно.