В началото на тази година президентът на Русия обяви няколко мощни супероръжия, с които ще въоръжи страната си. САЩ, Китай, Индия и дори ЮАР също показаха нови самолети, ракети и други бойни средства. Ето кои бяха оръжията, дебютирали през 2018 година:

Руското ядрено торпедо "Посейдон"

Тази година Русия обяви няколко супероръжия, най-страшното от които може би е именно автономното торпедо "Посейдон". То е напълно безпилотно, може да маневрира хиляди километри, а ядрената му бойна глава може да бъде с мощност до 100 мегатона. "Посейдон" може да се потапя на много големи дълбочини, а шумът на двигателите е сведен до минимум. Размерите на безпилотното торпедо са по-малки от тези на класическа подводница, а заради тази комбинация откриването му е много трудно. Основната цел на "Посейдон" е парализирането на противниковия флот - унищожаването на неговите групи от самолетоносачи, пристанища и друга инфраструктура. "Посейдон" обаче може да се използва и срещу крайбрежните градове, като Ню Йорк, Лос Анджелис и др. Срещу торпедото няма ефективен начин за противодействие.

Руските хиперзвукови оръжия

Тази година русия представи две хиперзвукови оръжия. Първото се нарича "Авангард" е може да лети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукови скорости от около 20 000 км/ч, маневрирайки по курса и височината, преодолявайки всяка противоракетна отбрана. Оръжието ще е способно да носи ядрени бойни глави. Тази система ще влезе на въолъжение в руската армия още през 2019 година.

Другата хиперзвукова ракета се нарича "Кинжал", като тя се изстрелва от самолети и има по-скоро тактическо предназначение, можейки да унищожава самолетоносачи и други важни цели.

Лазерното ПВО на Русия

Русия пусна на опитно бойно дежурство ново си лазерно оръжие, наречено "Пересвет". Информацията за него все още е строго секретна, но според руски експерти то изпълнява задачи в рамките на противовъздушна и противоракетна отбрана.

Ракетата с ядрен двигател "Буревестник"

Последното от обявените тази година руски супер оръжия е крилата ракета, която се задвижва от ядрен двигател. Благодарение на него тя може да лети дни наред, обикаляйки многократно земното кълбо и нанасяйки изненадващи удари. Ракетата може да се движи на ниска височина - само няколко метра над земната повърхност, като сложна система от радари и алгоритми изчисляват нейната непосредствена треактория. Руснаците обясняват, че стартът се извършва с конвенционален двигател, а ядреният компонент се активира по време на полета. "Буревестник" може да носи ядрено оръжие.

Нова американска ядрена бомба

Америка разработва новото ядрено оръжие от поне десетилетие, като проектът се оценява на около 10 милиарда долара. През 2018 година обаче бяха проведени тестове, показващи, че проектът е почти завършен. Ядрената бомба B61-12 може да пробива бетонни укрепления и да избухва в дълбоки бункери или силози, но може да избухва и високо над повърхността. Оръжието е уникално с това, че може да избухва с малка или с голяма мощност - според въведения избор. Това по-същество ще унифицира голяма част от ядрения арсенал на САЩ, намалявайки цената на експлоатацията и повишавайки ефективността. Досега стелт бомбардировачите B-2 бяха въоръжени с три вида ядрени бомби - една с ниска мощност от между 10 и 360 килотона; една, предназначена за унищожение на защитени с бетон подземни цели с мощност от 400 килотона и една с още по-висока мощност. Новото ядрено оръжие ще замени всички тези варианти, което ще направи ядрените въздушни сили на САЩ много по-гъвкави и бързи. Очаква се новата ядрена бомба да влезе на въоръжение през 2020 година.

Китайската антикорабна ракета CM-401

Новата китайска ракета наподобява доста руската Искандер-М. Обсегът й ще е около 300 километра, а полетът и скоростта й ще я прави трудна за унищожаване от американската противоракетна отбрана. Основната й мишена обаче ще самолетоносачите, заради което са направени някои модификации спрямо версиите за поразяване на наземни цели.

Възродената американска базука

САЩ планират да се превъоръжат с класическата базука M3 Carl Gustaf, а в основата на това ще стои американската военна корпорация Raytheon. Тя ще разработи боеприпаси с лазерно насочване, способни да пробиват бункери, бронирани превозни средства на разстояние до 2000 метра. Освен това американците модернизират самото изстрелване на боеприпасите. Благодарение на титанови части, базука е с 3 кг по-лека и тежи само 7 килограма. Боеприпасите ще могат да се справят с 500 милиметра броня, а танк ще може да бъде поразен много ефективно. M3 Carl Gustaf и неуправляемите му ракети са много по-евтини от иначе доказалия се, но много скъп американски ракетен противотанков комплекс Javelin. Неговата цена в комплект с 6 ракети е около 1,5 милиона долара. Класическата базука ще бъде много по-бюджетна.

Китайското хиперзвуково оръжие

Китай усилено разработва свои хиперзвукови оръжия, които да нанасят светкавични удари над евентуалния противник, но без да се страхуват от неговата противоракетна отбрана. Към този момент китайските военни експериментират с формите на хиперзвуковия глайдер, който ще бъде монтиран на ракетата DF-ZF. Тя да достига хиперзвукови скорости, след което бойната глава с форма на глайдер ще се отделя от нея, навлизайки отново в атмосферата и маневрирайки към целта си, без да може да бъде уловена от противниковото ПРО. Според Пентагона към 2020 година Китай ще приеме на въоръжение своите хиперзвукови оръжия, ставайки втората страна в света, след Русия, разполагаща с подобни възможности.

Безпилотните самолети MQ-25 Stingray

Boeing е успяла да си подсигури договор за над 13 милиарда долара, според който ще произведе 72 бройки от безпилотните си самолети MQ-25 Stingray. Те ще бъдат базирани на американските самолетоносачи, като ще могат да нанасят удари с ракети и бомби. Основната им цел обаче ще е да носят гориво и да презареждат американските самолети във въздуха. Радиусът на действие на дроновете е 1300 километра. Флотът на САЩ е решил да заложи на надеждна, високотехнологична, но евтина платформа, която да може да се използва за удари срещу по-нискотехнологични противници в конфликти с по-малък интензитет. Въоръжаването на самолетоносачите с дронове трябва да приключи до средата на идното десетилетие.

Китайската лазерна пушка

Учени и екип от инженери са създали пpoтoтип нa лaзepнa пyшĸa c размери, подобни на "Калашник", като оръжието е наречено ZKZM-500. Oт 800 мeтpa или пo-мaлĸo, пyшĸaтa мoжe дa изгopи дpexитe и да овъгли ĸoжaтa нa мишeнaтa си, твърди един от участниците в проекта. Големите предимства на пушката са, че е безшумна, изключително точна и при употреба, изгарянето на жертвата може да изглежда като инцидент. Cъoбщaвa ce oщe, чe opъжиeтo тeжи oĸoлo тpи ĸилoгpaма и се зaxpaнвa oт aĸyмyлaтopни литиeви бaтepии, които са доста издръжливи. Един заряд осигурява 1000 стреляния, като едното стреляне е с продължителност от 2 секунди. Оръжието все пак е класифицирано като не смъртоносно, въпреки че на практика може да убива хора, в зависимост от тяхното облекло и броя на стрелянията. Лазерната пушка със сигурност може да е фатална за зрението на вражеските сили. Освен в специалните си сили, Китай планира да екипира и някои полицейски подразделения с лазерната си пушка.

Най-мощната индийска балистична ракета

Agni-V е най-мощната индийска балистична ракета, чийто обсег е от поне 10 000 километра. Тя може да носи ядрена бойна глава, а тази година бяха осъществени петия и шестия й тестови полет. Индийците за първи път обаче изпробваха системата за насочване и нанасяне на прецизен удар, което по същество означава, че работата по Agni-V е почти приключила. Индия вече обяви и плановете си да създаде "флотилия" от мобилно-базирани ракети Agni-V и в бъдеще да разработи версия MIRV, която може да носи от 2 до 10 ядрени бойни заряда. Agni-V може да се използва и като антисателитно оръжие, защото ако се изстреля към космоса, може да достигне височина от 800 км, което е достатъчно за унищожението спътниците в ниска околоземна орбита.

Американското лазерно бъги

Компанията Raytheon е създала бъги, чието основно оръжие е HEL лазер. Машината е много бърза и маневрена, а лазерът има ефективност от 5000 метра, след което частиците в атмосферата намалят способностите му. Целта на лазерното бъги обаче не са танкове или хора, а дронове. Лазерното бъги се оказва перфектен вариант за съвременните бойни действия, защото миналата година безпилотен квадрокоптер с монтиран гранатомет на ИДИЛ е бил свален с ракета Patriot - така джаджа с обща цена от няколкостотин долара е била свалена с ракета, струваща 2 милиона долара за брой. Случаят е станал миналата година край Мосул, а за него разказва и шефът на Raytheon, Том Кенеди. Неговото мобилно бъги не само ще намали изключително много тези разходи, но и ще осигури много по-добри възможности за патрулиране около базите на САЩ и гарантирането на тяхната сигурност. 

Руският боен робот "Нерехта"

Един от най-малките и смъртоносни бойни роботи в света бе представен тази година. Това е роботът "Нерехта", който е разположен върху гъсенично шаси, а основното му оръжие е 12,7-милиметрова картечница, чието управление и прицелване става само с няколко докосвания на пръста по сензорен екран. Русия не е разкрила други подробности около проекта

Първият изцяло африкански боен самолет

Две южноафрикански компании са обединили сили, за да създадат първия 100% африкански боен самолет. Той се нарича AHRLAC Mwari и има доста малки размери, като се задвижва от един витлов двигател. Самолетът е икономичен, евтин за направа, а мисиите му не изискват висока скорост. AHRLAC Mwari ще се използва за удари по наземни цели. Въоръжението се състои от 4 ракети и 2 GPS бомби. Самолетът има и едно 20-милиметрово автоматично оръдие. Максималната скорост е 500 км/ч, а таванът на полета - 9500 метра. Цената на една бройка от Mwari е под 10 милиона долара.