Безпилотните коли стават все по-масови, а много от съвременните коли имат различни видове радари или технологични решения, позволяващи да засекат сблъсък или да четат пътните знаци. Нова технология планира да гарантира безопасността за всички участници на пътя, като даде "колективно съзнание" на автомобилите. За целта ще се използват други превозни средства и крайпътни камери.

Експерименталната система за "колективно възприятие" (CP) се разработва чрез сътрудничество между университета в Сидни и австралийската технологична компания Cohda Wireless, финансирана от австралийския център за сътрудничество iMOVE.

Когато автомобил, използващ технологията, се приближава до кръстовище, той получава данни, предавани от превозни средства пред него (които се движат във всички посоки) и от оборудвани с камера/LiDAR крайпътни станции.

Ако едно от тези превозни средства или станции "види" превозно средство или пешеходец, който е блокиран от изгледа на приближаващата кола - и който потенциално е на курс на сблъсък с него - водачът на приближаващата кола се предупреждава чрез рентгенов дисплей, който показва местоположението на скритата опасност. Ако водачът не може да реагира навреме, системата за избягване на сблъсък на автомобила му автоматично ще задейства спирачките.

В контролирани полеви тестове, проведени досега, системата успява успешно да открие пресичащи се пешеходци, които са били скрити от сграда, няколко секунди преди бордовите сензори на приближаващ автомобил да ги открият.

Технологията ще направи автономните превозни средства и шофирането много по-безопасни. За да работи тя обаче е необходимо градовете да се изпълнят с камери, а колите да са единствено нови - с радарни системи и компютри. Това може потенциално да увеличи следенето на гражданите и да намали свободата им.