Министерството на икономическите въпроси на Тайван обяви нов списък с технологични артикули, които вече са забранени за продажба на Русия и нейния близък съюзник Беларус.

Според Digitimes забраните включват почти всякакъв вид процесор, създаден през последните 30 години. Това означава, че за Русия ще бъде все по-трудно да набавя чипове за своята военна операция, но освен това, дори чипове за обикновени артикули като смартфони, потребителска електроника и превозни средства ще бъдат трудни за получаване.

Според Digitimes списъкът със забранени процесори включва всеки модел със следните характеристики или характеристики:

  • Има производителност от 5 GFLOPS или по-висока
  • Работи на 25 MHz или по-висока
  • Аритметично логическа единица от 32 бита или по-широка
  • Има скорост на външна връзка от 2,5 MB/s или повече
  • Има повече от 144 щифта
  • Има основно време на забавяне на разпространението на портата по-малко от 0,4 наносекунди

Какво означават тези числа?

Процесорът i386 на Intel разполагаше с работна честота от 40MHz в края на 80-те. По отношение на GFLOPs, PlayStation 2, който дебютира през 2000 г., е способен на 6,2 GFLOPs, работейки на около 300MHz.

На практика Тайван няма да изнася за Русия дори 40 годишни процесори.

Русия има своя собствена полупроводникова индустрия, която обаче изостава с около 20 години. Руското правителство заяви, че иска 28nm производство да започне и работи до 2030 г. Заради санкциите всички машини за производство на руските чипове също трябва да са 100% руски. Именно тук е най-големият проблем. Междувременно днес Тайван произвежда чипове по 5nm и 3nm производствен процес.

Дори Китай, който е в много по-добра икономическа позиция от Русия, все още няма конкурентна полупроводникова индустрия, което означава, че Русия едва ли ще има достъп до модерни чипове скоро.

Въпреки това се очаква Русия да намери начин да се снабдява с чипове чрез посредници.