Русия обяви във вторник, че се отказва от Международната космическа станция "след 2024 г.". Москва прави подобни заявки от известно време,  отбелязвайки, че вместо излизащата от годност МКС иска да построи своя собствена орбитална станция.

Но според ново интервю на Роскосмос с Владимир Соловьов, ръководител на пилотираните операции на руската космическа компания "Енергия", визията на страната за нейната предстояща станция, наречена Russian Orbital Service Station (ROSS), не е точно новаторска.

Новата руска космическа станция ще бъде крачка назад не само спрямо МКС, но и спрямо съветската "Мир".

Новата ROSS няма да бъде постоянно обитавана, каквато беше "Мир" и каквито са МКС и новата Китайска космическа станция.

В интервюто Соловьов защити решението, като посочи разходите, свързани с ротационен екипаж, обитаващ космическа станция.

Соловьов твърди, че Русия може по-ефективно да използва ресурсите, необходими за постоянен екипаж за провеждане на научни експерименти в орбита, като същевременно позволява на станцията да обикаля около Земята в необвързана ориентация.

"Предлагаме да извършваме пилотирани полети до ROSS само когато се събере необходимото количество работа, която само астронавтите могат да извършат", каза той пред Роскосмос, преведено от Google. "Все още не сме намерили разумен баланс между продължителността и честотата на полетите".

Планът засега е екипажите да посещават ROSS два пъти годишно, докато космическите кораби Progress на страната ще доставят товари.

Благодарение на наклона синхронната със Слънцето орбита, станцията ще може да изучава полюсите и магнитосферата на Земята.

Соловьов твърди, че първата фаза на строителството може да бъде завършена най-рано през 2030 г., като в този момент станцията ще разполага с "Научен и енергиен модул", както и докинг модул.

"При политическа воля и достатъчно финансиране ROSS може да се използва като база за сглобяване на лунен или марсиански комплекс", каза Соловьов. По-малки и по-евтини ракети биха могли да завършат оставащото пътуване до лунната повърхност с космонавти на борда.

Завършването на изграждането на многосегментна космическа станция е огромна задача - а графикът на Русия е изключително амбициозен.

Основният фокус на Роскосмос за момента са военните спътници, а това може значително да отложи проекта за нова руска космическа станция.