Китай планира тази година шест мисии за завършване на строежа на орбиталната си станция, съобщи ТАСС, позовавайки се на Китайската корпорация за космическа наука и техника.

Корпорацията публикува обобщение на постиженията на страната в областта на космическите технологии през миналата година и плановете за 2022 г. Тази година Китай възнамерява да изстреля два космически апарата "Тянчжоу", два пилотирани космически кораба "Шънчжоу", както и два експериментални модула за орбиталната станция - "Вънтян" и "Мънтян".

През 2021 г. Китай осъществи 55 изстрелвания в космоса и зае първото място в света, изпреварвайки САЩ (51 изстрелвания). През тази година Китай възнамерява да извърши повече от 50 изстрелвания. В орбита ще бъдат изведени повече от 140 космически апарата, включително спътници с различно предназначение.

Пекин активно развива националната си космическа програма, като разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайските учени изпълняват и паралелен проект за изследване на астероиди и Марс. Китай изгражда космическа станция в орбита, която е планирано да заработи през 2022 г.