Форумът Global Tech Summit обединява конференциите Java2Days, CodeMonsters, AI&Smart_Tech, предназначени за професионални разработчици, ИТ експерти и ентусиасти. В програмата на мащабното събитие са включени и безплатните инициативи Free Tech Training, предназначена за студенти, както и Tech4Kids - за по-малките, но обещаващи технологични таланти.

Годишните награди - Global Tech Summit Technology Awards имат за цел да отличат не само водещите технологични компании, но и професионалистите, които стоят в основата на успешните бизнеси в ИТ индустрията. Най-добрите ИТ професионалисти и екипи ще бъдат отличени в четири категории: Софтуерен Разработчик на Годината, Екип за Разработка на Софтуер на Годината, Ръководител на Екип на Годината и Технологичен Екип на Годината.

По време на церемонията ще бъдат обявени ТОП 10 разработчиците на годината и ще бъде връчена специалната награда "Developer On Focus 2018" на DevStyleR - медията с акцент върху живота на софтуерния бранш и професионалистите заети в него. Призът "Developer On Focus 2018" ще отличи най-влиятелните професионалисти в обществото на софтуерните разработчици. В надпреварата ще вземат участие 31 експерти, които през годината взеха участие в едноименната рубрика на DevStyleR. Гласуването за "Developer On Focus 2018" ще бъде отворено на сайта на технологичната медия DevStyleR на 12 ноември.

Сред категориите на Global Tech Summit Technology Awards са още Софтуерна Компания на Годината, Най-добро Работно Място, Кампания на Годината, Благотворителна Инициатива на Годината и др. Ще бъдат раздадени и специални награди за компаниите и професионалистите, които следват глобалните тенденции в технологичния сектор против дискриминация, развитие на технологичните общности, обучение и насърчаване на младите таланти, социална отговорност.

Global Tech Summit Technology Awards се отличават от другите формати, тъй като представят и оценяват постиженията на ИТ експертите и компаниите през очите на техните колегите от индустрията. Затова гласуването ще бъде отворено на 12 ноември, а финалните резултати ще бъдат обявени по време на официалната церемония на 27 Ноември в НДК.