След опустошителните земетресения в Турция и Сирия технология, проектирана от НАСА, намира приложение, помагайки на спасители на първа линия да откриват хора, затрупани от отломките, предават ДПА и БТА, позовавайки се на американската космическа агенция.

Космическата агенция съобщи, че технологията е предоставена на спасителните екипи в Турция, за търсят хора, хванати в капана на развалините.

Прототипите на устройствата, наречени "Файндър" (FINDER, Finding Individuals for Disaster Emergency Response), са разработени първоначално от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в сътрудничество с Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, преди да бъдат лицензирани за компания SpecOps.

"По време на бедствие технологията може да бъде спасителен пояс. Технологията FINDER на НАСА предоставя на спасителните екипи важен инструмент за локализиране и подпомагане на нуждаещите се след скорошните земетресения в Турция и Сирия", написа в Туитър ръководителят на американската космическа агенция Бил Нелсън.

Устройствата работят, като използват микровълнов радар за откриване на едва доловими движения на тялото, причинени от процеси като сърцебиене или дишане.

"Тялото ви се движи с милиметър, когато сърцето ви бие. Тъй като самите отломки са неподвижни, можем да разграничим тези движения. След това проверяваме дали движението показва сърцебиене и дишане", обяснява

Джим Лукс, диспечер на задачите на прототипите FINDER.

НАСА каза още, че работи и за споделяне на своите въздушни изображения и данни от космоса в подкрепа на екипите по оказване на помощ и възстановителна дейност.

Издирването на оцелели продължава след двете мощни земетресения, които удариха граничния турско-сирийски регион с разлика от няколко часа преди малко повече от седмица, въпреки намаляващите надежди.

Земетресенията отнеха живота на повече от 40 000 души и оставиха милиони нуждаещи се от спешна помощ. Първият трус беше с магнитуд 7,7 на 6 февруари, а вторият - по-късно същия ден, с магнитуд 7,6.