Уникална технология позволи на парализирани пациенти да изписват текст върху екрана на таблет и да общуват с други хора, съобщава сп. IEEE Spectrum, цитирано от БТА.

Учени от Масачузетския технологичен институт и университета Браун приспособили технология, базирана върху интерфейса на компютъра на Стивън Хокинг, като целта била да се лекуват пациенти с големи поражения на нервните окончания. С помощта на компютърния интерфейс BCI учените успели да проследят движението на очите на парализирани пациенти. Тестването на технологията показало, че базираната върху инвалидната количка на Хокинг електронна система дава възможност на пациентите да общуват с други хора.

Изследването на пациенти с частична парализа разкрило, че системата BrainGate2 има голям потенциал, що се отнася до използването й в рамките на комплексна възстановителна терапия. Трима участници, засегнати от "болестта на Хокинг" - амиотрофична латерална склероза, започнали успешно да контактуват с външния свят.

Учените отбелязват, че с помощта на специален дешифратор засегнатите от амиотрофична латерална склероза ще могат да изписват до 30 символа в минута в електронната поща и текстовите програми. Ако клиничните изследвания са успешни, системата ще бъде препоръчана за използване в болниците. Починалият през месец март британски физик Стивън Хокинг е първият засегнат от амиотрофична латерална склероза пациент, за когото подобна система бе създадена и приспособена за ежедневно ползване. Той бе засегнат от заболяването на 23-годишна възраст.