Космическият телескоп Джеймс Уеб засне сливане на три галактики, известно като клъстера Пандора, съобщи в. "Дейли мейл", цитирана от БТА.

За да получат една снимка, учените са комбинирали четири изображения на телескопа, които покриват около 50 000 източника на светлина в близкия инфрачервен диапазон.

Този мегаклъстер е толкова голям, че гравитацията изкривява пространство-времето около него. Това явление е известно като гравитационна леща и позволява да се виждат далечни и малки обекти в космоса.

В долния десен ъгъл на съставната снимка се виждат стотици далечни галактики. Те приличат на бледи дъгообразни линии. С увеличаването на мащаба броят им се увеличава.

Мегакластерът Пандора е възникнал в резултат на мощни галактически сблъсъци, случили се в продължение на 350 милиона години. Открит е с помощта на телескопа Хъбъл през 2011 г.

За новото изследване наблюденията на участък от небето са продължили около 30 часа. Учените планират да продължат изследванията със спектрограф, който ще измерва точно разстоянията и ще получава подробна информация за състава на галактиките, както и ще покаже по-добре процесите на тяхната еволюция на ранен етап.