Специалисти от Центъра за квантови технологии към Московския държавен университет "М.В. Ломоносов" успешно тестваха предсериен образец на първия руски квантов телефон ViPNet QSS Phone, предаде ТАСС. Проведеният в рамките на презентация за журналисти сеанс на гласова връзка между офисите на разработчиците приключи успешно.

Квантовият телефон ViPNet QSS Phone е съвместна разработка на Центъра за квантови технологии на университета и руската компания "ИнфоТеКС". Организаторите проведоха сеанс на защитена с квантови ключове гласова връзка между офисите на "ИнфоТеКС" и Центъра за квантови технологии на университета.

"Чуваемостта е отлична, ключовете са квантови. Сега сме готови да разгледаме други компоненти на нашата система", отбеляза Вледимир Елисеев от "ИнфоТеКС".

Разговорът по квантовия телефон продължи около минута и половина.

Видеопотокът по време на сеанса на гласова връзка бе защитен с помощта на друга съвместна разработка на "ИнфоТеКС" и Московския държавен университет "М.В. Ломоносов" - комплекса квантово-криптографска апаратура за защита на информацията ViPNet Quandor.

Именно защитата на разговора срещу подслушване е най-големият плюс на квантовия телефон.