Създаването на роботизиран боен танк в Русия е въпрос на близко бъдеще. Представители на концерна "Уралвагонзавод" обявиха това на форума "Армия 2020", който се провежда в Подмосковието, предава Russia Beyond.

От пресслужбата на предприятието съобщиха, че в момента се извършват тестове на безпилотни танкове и бронирани машини. Сред тях е и най-новият руски танк Т-14 "Армата", пише "Российская газета".

Ето най-детайлните снимки на Т-14 "Армата" >> >> >>

"Като част от научноизследователската и опитно-конструкторска работа, извършена по заповед на министерството на отбраната на Руската федерация, специалистите на концерна извършват комплексна работа за създаване на роботизирани бойни машини за фронтовата линия. По време на работа в безпилотен режим е изпитан и танкът Т-14 "Армата". Това е една от най-обещаващите области за развитие на бронирана техника, които ще променят баланса на силите на бойното поле", цитира изявлението "Интерфакс".

Първата информация за началото на работата по създаването на боен танков робот на базата на платформата "Армата" се появи през 2017 година. Тогава заместник-генералният директор на "Уралвагонзавод" Вячеслав Халитов заяви, че наличните технологии позволяват да се мисли за роботите като за нов вид оръжие.

Т-14 "Армата" е първият в света танк от трето следвоенно поколение. Основната му особеност е необитаемият купол с изолирана позиция на екипажа - в бронирана капсула в предната част на корпуса. Заради своите технически характеристики и бойни възможности машината многократно е признавана за най-добра от чуждестранни експерти. Серийните доставки на Т-14 до частите на руската армия трябва да започнат през 2021 година.