Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук направи изненадващо посещение в Китай, за да подкрепи ентусиастите на мобилни игри. По този начин той подчерта значението на местния пазар за компанията, която преживява трудни времена в страната.

Събитието се проведе в магазин на Apple в югозападния град Ченгду и беше посветено на играта Honor of Kings, разработена от TiMi Studio, което е част от Tencent. "Наситената с екшън игра Honor of Kings се появи тук, в Ченду, и сега е глобален феномен в App Store", бе цитиран Кук да казва в китайската социална мрежа Weibo.

Шефът на Apple посети Китай, третия по големина пазар за компанията, малко по-малко от месец след пускането на пазара на не особено успешния iPhone 15 и, напротив, завръщането на Huawei във форма. Китайският технологичен гигант успя да заобиколи санкциите на САЩ и да пусне на пазара флагманския си смартфон Mate 60 Pro с поддръжка на 5G и високо ниво на локализация на компонентите.

Някога Huawei беше най-големият китайски производител на смартфони и най-големият конкурент на Apple - американските санкции извадиха компанията от играта за няколко години. Триумфалното ѝ завръщане на пазара беше подхранено и от неуспехите на Apple: по отношение на производителността iPhone 15, според някои оценки, отстъпва дори на своя предшественик, а конкуренцията в горния сегмент на пазара на смартфони стана по-силна от всякога на фона на намаляващото търсене.