Тоалетната в американския отсек на Международната космическа станция е излязла от строя и е в процес на ремонт, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира информация на руското космическо ведомство Роскосмос. Аварията на устройството е станала през изминалата нощ. На руския сегмент санитарният възел работи нормално.

Вижте как изглеждат тоалетните на МКС >> >> >>

Понастоящем на МКС са установени две тоалетни - по една в руския и американския отсек на орбиталната станция. Още един санитарен възел ще се появи в състава на МКС след скачването с многофункционалния лабораторен модул "Наука", който ще бъде изстрелян през 2020 година.

Това не е първият проблем с американската космическа тоалетна. В началото на годината космическото WC на американците изпусна около 10 литра течност, което доведе до употребата на всички кърпички на станцията. Тогава се наложи на астронавтите отново да ползват руската тоалетна. Тя обаче също е ставала жертва на повреди и течове.

Всъщност създаването на работеща тоалетна в космоса е доста сложно. По време на полета на НАСА до Луната например не е ползвана такава, а астронавтите използват пликчета. Именно това е причината всички тоалетни на МКС да са разработени от Русия, която първа успява да създаде технологията и да я приложи на космическата станция "Мир".

Една космическа тоалетна струва около 27 милиона долара.