Токио се нарежда на първо място сред най-иновативните градове в света днес, след като прегърна "разтърсилите света тенденции в роботиката и 3Де (3D) производството", предаде Ройтерс. По този начин той изпревари Лондон и Ню Йорк.

Японската столица се изкачи бързо в класацията, откакто влезе в топ 10 на Индекса на иновативните градове пред три години, следвайки Париж, и е един от трите азиатски града в класацията тази година.

"Това, което наистина ни изненада тази година, е активизирането на Токио, който се придвижи напред, за да засенчи конкурентни градове като Бостън", каза Кристофър Хайър, директор на доставчика на търговски данни Тутинкнау (2thinknow), който публикува годишната класация.

"Те показаха ясна посока, след като възприеха промяната в умната технология, за да поведат в иновациите и лидерството при това, което определихме като дълготрайни двойни тенденции, разтърсили света на роботиката и 3Де производството", добави той.

Сингапур, Сидни и Сеул също са поставени напред в класацията на индекса, който оценява градовете по 162 показателя, които включват уеб цензура, разпределение на богатството и потенциал за зелен бизнес.

Сан Франциско и Ню Йорк са в топ 5. По-малките американски градове като Сан Диего, Портланд и Оукланд също се котират високо, като демонстрират привлекателността си за технологичните компании.

Лондон е класиран на второ място, след като бе изпреварен от Токио, а Европа губи позиции с по-малко градове в топ 100 спрямо предходни години.

Япония си спечели репутацията на страна, която бързо приема новите технологии. Неотдавна тя представи технология за лицево разпознаване преди Олимпийските игри през 2020 година и инвестира в изкуствен интелект за превозни средства, болници и финансови услуги. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка