Тойота (Toyota) обяви планове да построи прототип на "града на бъдещето" в подножието на японската планина Фуджи, предаде ДПА.

Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, "умни домове", изкуствен интелект и други технологии.

Всички снимки вижте тук >>

Тойота представи плана на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, което днес отваря врати за широката публика.

Снимка: Toyota

Селището ще бъде издигнато на терена на затворен завод и ще се казва "Изтъканият град" - напомняне за началото на Тойота като текстилна компания.

В него ще живеят постоянни жители и изследователи.

Концернът не посочи цената на проекта.

Снимка: Toyota

Шефовете на много водещи автомобилни компании описват как градовете на бъдещето могат да бъдат проектирани, така че да се понижат парниковите емисии от колите и сградите, да се намалят задръстванията, а интернет технологиите да се прилагат във всекидневието.

Снимка: Toyota

Планът на Тойота за футуристичен град на площ 71 хектара близо до Фуджи обаче е голяма стъпка пред идеите на конкурентите.

Компанията очаква първоначално в града да живеят 2000 души, като строителството трябва да започне догодина.

Снимка: Andrew Tarantola / Engadget

Главният изпълнителен директор Акио Тойода нарече проекта "моето лично поле на мечтите".

Снимка: Andrew Tarantola / Engadget

Тойота допълни, че е възложила проектирането на селището на датския архитект Бярке Ингелс, чиято компания е зад офис сградите на Гугъл (Google) в Силициевата долина и Лондон и небостъргача Световен търговски център 2 в Ню Йорк.

Концернът отбеляза, че е отворен за партньорство с други компании, които искат да използват проекта като изпитателна площадка за технологии.

Снимка: Andrew Tarantola / Engadget