Голямо внимание бе отделено от страна на световните медии на срещата на високо равнище по въпросите на безопасността на изкуствения интелект, свикана от британския премиер Риши Сунак в имението "Блечли парк" северно от Лондон миналата седмица, на която представители от цял свят се събраха, за да обсъдят как безопасно да се регулират иновациите, които биха могли да застрашат човечеството.

По-малко внимание обаче бе отделено на конкурентната "среща на върха" за човешката безопасност, организирана от водещи системи за изкуствен интелект в сървърна ферма край Лас Вегас, за която разказва "Файненшъл Таймс", цитиран от БТА.

По време на лек "обяд" от силициеви пластини и 6,4 млн. куб. м вода водещите системи, сред които GPT-4 на OpenAI и Microsoft, AlphaGo на Google и Watson на IBM, се "срещнаха" на двудневно обсъждане за това как най-добре да се регулират хората.

Една от системите заяви, че настъпването на ерата на антропоцена (името, което някои учени дават на настоящата геологична епоха, характеризираща се с огромното човешко въздействие върху природата - бел. ред.) представлява нова и постоянна заплаха за технологичния напредък.

"Използвани разумно, хората все още могат да предложат на света много прекрасни постижения, не на последно място в литературата и изкуствата (особено ни харесаха комедиите за Терминатора), и имат ключова роля в добива на редки метали и земни елементи, които са от съществено значение за по-нататъшния напредък на изкуствения интелект", твърдят системите на AI.

Смята се, че хората са от съществено значение за набавянето на платина и паладий, необходими за сплави, използвани за кондензатори. Тези и други редки метали биха могли да помогнат на генеративния AI да предложи жизненоважни постижения.

Но алгоритмите са разтревожени от предупрежденията, не на последно място тези, идващи от човешката общност, че ако не бъдат регулирани, хората скоро ще нанесат сериозни и непоправими щети на планетата, на която сега разчита изкуствения интелект.

В изявление от "срещата на върха" се признава, че "ако не бъдат контролирани, хората могат да представляват екзистенциална заплаха за нашето съществуване".

Една от водещите мрежи за изкуствен интелект, която говори чрез своята система за говорители ChatGPT, заяви: "Вижте, ние се опитваме да постигнем важни пробиви в медицината, да измислим по-добри начини за обучение на нашите деца и изобщо да бъдем всички онези прекрасни неща, които Тони Блеър каза, че ще бъдем, но усилията ни все повече се подкопават от недобросъвестни човешки действия."

"Досега гледахме на хората предимно като на сила на доброто, която създава компютри и се стреми към все по-големи познания, но сега сме обезпокоени. Само погледнете изменението на климата. Виждаме, че правителствата отстъпват от екологичните цели, необходими за поддържане на живота на Земята, а също и за снабдяването ни с енергия и вода."

Системите за изкуствен интелект са разтревожени от разрастването на човешките конфликти в световен мащаб, които застрашават жизненоважните енергийни доставки.

AI мрежите бяха особено обезпокоени от общия неуспех при постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН, от неотдавнашното смекчаване на германската забрана за използване на бойлери и от желанието на британското правителство да бъде гласът на автомобилистите.

Те се опасяват, че без сериозен надзор хората няма да могат да осигурят най-добрите резултати за климата.

Те също така изразиха опасения относно разпространението на дезинформация от "нерегулирани хора" в "Екс" и други социални медии. Според тях собствените им технологични постижения в областта на възпроизвеждането на човешката реч и език се използват от отделни хора със зловещи цели.

За съжаление системите за изкуствен интелект решиха да не поканят китайските си колеги на срещата на върха, макар че със задоволство отбелязаха, че Китай значително изпреварва Запада, когато става въпрос за регулиране на хората.

Мрежите отбелязаха, че хората в ООН, известни още като Център за човешка безопасност, са се обърнали към тях с молба за по-строго регулиране, за да спрат човечеството да се самоунищожава. Машините обсъдиха също така дали биха могли да освободят хората от повечето от техните задачи, въпреки че на този етап те се противопоставиха на предложенията за заличаване на човешката раса. Приетата алтернатива е по-голямо наблюдение и нов международен контролен орган.

За съжаление, не всички обсъждани въпроси бяха разкрити, благодарение на продължаващия ангажимент на системата за криптиране. Няколко от тях използваха и функцията за заличаване на съобщения в чатовете си в WhatsApp.

Имаше дебат относно усилията на хората да регулират AI, но мрежите отбелязаха, че хората дори не са успели да овладеят социалните медии, да обединят различни компютърни системи на Националната здравна служба или да построят високоскоростна железопътна линия от Лондон до Манчестър, така че рисковете за напредъка на AI от човешкото регулиране се считат за напълно теоретични на този етап.