От видео, качено във Фейсбук от украинския журналист Юри Бутусов, става ясно, че Украйна вече използва и германски дронове "Вектор". Те се произвеждат от компанията Quantum Systems със седалище недалеч от Мюнхен. Основателят на фирмата Флориан Зайбел е потвърдил пред германската обществено-правна телевизия АРД първите доставки за Украйна. След успешно преминала тестова фаза, "Вектор" вече се използва в Източна Украйна.

Още в самото начало резултатите са били отлични, твърди Зайбел. Украйна е поръчала през Бундесвера общо осем бройки. Три вече са доставени, останалите ще бъдат изпратени до няколко седмици.

Какво се знае за турските дронове "Байрактар"

Украинската армия разчита много на този вид безпилотни летателни апарати, чиято ефикасност беше доказана в Либия и в Нагорни Карабах. Украинците ги използват основно за унищожаване на руските артилерийски системи и танкове.

Дотук най-известна е употребата на турските бойни дронове "Байрактар", които могат да прелетят до 300 километра и да изстрелват по четири ракети. Според различни преценки до началото на войната Украйна е разполагала с около 50 дронове "Байрактар". Междувременно обаче тя е купила още няколко. Те се произвеждат от турската компания "Байкар", управлявана от Селджук Байрактар, зет на турския президент Ердоган.

Турският дрон "Байрактар" е високопрецизна бойна машина, която е много скъпа - една бройка струва 1,5 милиона евро. Затова украинските въоръжени сили все повече залагат на по-евтини дронове, с помощта на които разузнават позициите на врага и координират действията на собствената артилерия.

Тактиката "Москито"

Именно това могат да вършат отлично германските донове "Вектор", казва Флориан Зайбел. "Те се използват като диригент на артилерийския обстрел. Понеже по-старите артилерийски системи в началото са много неточни, дроновете помагат за това снарядите да попадат в целта: на разстояние между 15 и 20 километра те кръжат във въздуха и регистрират къде попадат артилерийските снаряди. А изпращаната от тях информация служи за корекция на траекторията. Благодарение на тези дронове всяка бойна част знае точните координати на вражеските части".

Тактика "Москито" - така украинските военни анализатори наричат този начин на обстрел на врага. В рамките на една централно координирана стратегия тя позволява на по-малки и гъвкави военни части да действат и самостоятелно, като нанасят отделни удари по врага. Именно тези бързи единични атаки отличават съществено украинската от руската армия, която в този смисъл е значително по-тромава, тъй като заповедите пристигат по дълга верига на вземане на решения. А използването на дронове с разузнавателна мисия допълнително увеличава информационното преимущество на по-малките и по-гъвкаво действащи украински части.

Впрочем, украинските военни използват във войната и дронове родно производство. Най-често използваният такъв летателен апарат е дронът Leleka-100 (в превод "щъркел"). Тежащият само 5 килограма дрон се произвежда от фирмата Deviro от град Днипро в Централна Украйна. Смята се, че преди избухването на войната украинската армия е разполагала с около 300 "щъркела". Армията е подписала договор за доставката на още 25 такива летателни апарата, които се произвеждат в момента.

Украйна ще използва и дронове от Япония

Освен това в Украйна влизат в употреба и американски дронове от Switchblade. САЩ подготвят доставката и на още един модел дронове - Phoenix Ghost, който дори е пригоден към потребностите на украинската армия. И Япония междувременно обяви, че ще достави свои дронове на Украйна.

По всичко личи, че Русия не залага в такава степен на използването на дронове. Руската армия разполага с дронове "Орлан", произвеждани в Санкт Петербург. Този дрон може да лети на разстояния до 100 километра и се използва основно за разузнаване, например за прецизиране на артилерийския обстрел.

Текстът е публикуван в "Дойче веле"