Турция e започнала масово производство на нов вид ракети с малък размер и лазерно насочване, разработени за безпилотни летателни апарати, съобщи "Дейли сабах".

Мунициите, наречени Бозок, са преминали успешно проведените изпитания и са интегрирани в системите на дроновете Байрактар ТБ2. Те са разработени от Института за изследване и развитие на отбранителната промишленост на ТЮБИТАК (Турския съвет за научно-технически изследвания), съобщи ръководителят на Института Гюрджан Окумуш.

Вижте как изглеждат дроновете Байрактар ТБ2 >> >> >>

Бозок са по-малки и леки от досега използваните от турските дронове ракети MAM-L, част от семейството на турските "микромуниции" MAM, в което влизат също MAM-C и MAM-T, посочва "Дейли сабах".

Обсегът на Бозок е достигнал 15 километра от първоначалните 9 км, но производителят предвижда да го увеличи допълнително.

Бозок осигурява ефективна защита, без да застрашава приятелски елементи в асиметрична война, като предоставя на дроновете капацитети за атака, казва разработчикът. Лекият му и компактен дизайн му позволяват да осигури оперативна съвместимост за безпилотни летателни апарати, при които теглото е от решаващо значение.

Прецизното насочване на Бозок се постига с помощта на полуактивен лазерен търсач.