Турция представи прототип на своя собствен стелт самолет по време на Парижкото авиационно шоу на летище Бурже, съобщава Business Insider.

Вижте как изглежда самолета >> >> >>

Представянето на турския изтребител от петото поколение, става на фона на изваждането на южната ни съседка от програмата F-35 и отказа на САЩ да доставят своя стелт, заради покупката на руските ПВО системи С-400. Проектът TF-X обаче предхожда скандала.

От началото на десетилетието, под шапката на TAI, Турция развива плана си за собствен стелт самолет. Машината носи означението TF-X. Първата бройка ще е готова през 2023 година, първия полет ще се случи през 2025 година. Ердоган планира да приеме самолета на въоръжение през 2028 г.

"Нашият самолет ще бъде добър боец на НАТО. Надяваме се той да се хареса и от страните членки на съюза", заявява Темел Котил, президент и главен изпълнителен директор на Turkish Aerospace Industries (TAI).

Освен TAI в проекта участват експерти от британския оръжеен гигант BAE Systems. Основната цел на TF-X е да замени застаряващия авиопарк от стари версии на F-16.

Знае се, че Турция е сключила договор с Rolls-Royce, които произвеждат реактивния двигател на Eurofighter Typhoon. Турският самолет ще има модифицирана версия на този агрегат. Подобно на Eurofighter Typhoon, турският изтребител ще е с два двигателя. Максималната скорост ще е над 2000 км/ч, а таванът на полета около 17 000 метра надморска височина.

TAI вече има сключен договор за производството на фюзелажите на F-35, което означава, че компанията ще има опит в изграждането на модерни стелт самолети. Елементите по корпуса ще са изградени от карбон и термоустойчиви композити.

Що се отнася за въоръжението, то ще е скрито в корпуса, за подобряване на стелт характеристиките. Самолетът ще е способен да нанася въздушни удари отвъд линията на хоризонта.

След като премине първите си тестове, Турция планира да започне да произвежда серийно TAI TF-X от 2025 година, като за собствените си нужди ще създаде около 250 бройки от него. Този самолет ще се превърне в гръбнака на турските Военновъздушни сили, като ще ги превърне в едни от най-силните в света. Според експертите TAI TF-X ще е по-близък по характер до F-22, отколкото до F-35. TAI TF-X има потенциал и на международния оръжеен пазар.