"Безпилотните ни самолети в небесата на ЕС", пише в заглавие днес в. "Йени бирлик".

"Първият национален и оригинален боен безпилотен самолет Bayraktar TB2 ще бъде изнасян в Полша", отбелязва изданието, визирайки подписаното споразумение между президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Полша Анджей Дуда за покупката от Варшава на 24 турски дрона.

Вижте как изглежда Bayraktar TB2 >> >> >>

"Йени бирлик" отбелязва, че това ще е първият път, в който Турция ще изнесе в страна от НАТО и ЕС високотехнологичния апарат.

Ердоган се похвали още на съвместната пресконференция с Дуда в Анкара вчера, че Турция се нарежда сред първите 3-4 държави в света, които произвеждат подобна техника.

"Изпитваме огромно задоволство да споделим със своя съюзник от НАТО Полша този опит, капацитет и възможностите си", каза турският президент.

"Продадохме безпилотни самолети на НАТО", гласи заглавието по темата на в. "Дирилиш постасъ". Изданието напомня, че потребители на турските бойни безпилотни самолети в чужбина преди Полша станаха Катар, Либия, Азербайджан и Украйна.

"Ред е на Унгария", пише още изданието, като цитира думите на Ердоган, който съобщи, че в Турция се очаква да пристигне делегация на унгарското министерство на отбраната за преговори за турските дронове.

Bayraktar TB2 се оказа най-важното и предпочитано от Азербайджан при войната срещу арменците в Нагорни Карабах.

Дронът се произвежда от фирма Baykar, сред чийто собственици е Селчук Байрактар - зет на Реджеп Ердоган, женен за най-малката дъщеря на президента на Турция.

Селчук Байрактар е завършил в Масачузетски технологичен институт и дронът е поти изцяло негово изобретение.

Корпусът на дрона е изработен от композитни материали. Машината е оборудвана с автоматична система за излитане и кацане. При необходимост, устройството може да работи в напълно автономен режим без контрол от земята.

Байрактар TB2 може да носи 4 противотанкови ракети с лазерно управление UMTAS или регулируеми плъзгащи се прецизни бомби Roketsan MAM-C, MAM-L, способни да удрят неподвижни и движещи се обекти на разстояние до 8 км.

Бойният радиус на машината е 150 километра, като тя може да остане във въздуха за 24 часа.

Летателният апарат се наблюдава и контролира от екипаж в наземната станция за управление, чрез сателит на Тюрксат.

Успехите на Bayraktar TB2 във военните действия в Кавказ, където дронът почти изцяло реши изхода от конфликта между Нагорни Карабах и Азербейджан е причина за големия търговски успех на машината.