Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел видеоконферентен разговор с главния изпълнителен директор на Тесла и основател на компанията Спейс Екс Илон Мъск, предаде Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на дирекцията по комуникации към турското президентство.

В разговора са били обсъдени въпроси, свързани със сътрудничество в различни области и на първо място в сферата на спътниковите и космически технологии, с компании от държавния и частния сектор в Турция, допълва БТА.

Засегнати са били и темите за електрически автономни автомобили и за дигиталната икономика и са били обсъдени дългосрочни инвестиции и стъпки за разитие на съществуващото сътрудничество.

В разговора е бил обсъден и въпросът за съвместни стъпки, които биха могли да се предприемат, във връзка с литиевите батерии за турския електромобил TOGG, както и процесът за изстрелване в орбита на комуникационния спътник Тюрксат 5В, след като комуникационният сателит Тюрксат 5А беше изстрелян през януари с помощта на Спейс Екс.

Ердоган е обърнал внимание в разговора и на други дейности в рамките на Националната космическа програма на Турция.