В петък сутринта, в 07:10 ч. българско време, от пустинята Гоби излетя втората суборбитална ракета "OS-X" на частната компания УанСпейс. Това е вторият полет, проведен от китайска компания през тази седмица. Само преди два дни друга частна компания на име ай-Спейс изведе в космоса по суборбитална траектория малки спътници от типа CubeSat, като изстрелването също бе проведено от Гоби.

В рамките на днешния полет ракетата достигна до височина 35 километра. Компанията не оповестява какъв е полезният товар, който летя днес, но подчертава, че по време на мисията са тествани технологии за орбиталната ракета, която УанСпейс разработва. Очаква се тя да дебютира през близките няколко месеца, съобщава cosmos.1.bg.

УанСпейс проведе своето дебютно суборбитално изстрелване на 17-и май. Това бе първият полет на частна ракета, разработена в Китай. Поради тази причина Шу Чан, който е основател на УанСпейс, неслучайно е наричан "китайският Илон Мъск".

Но докато СпейсЕкс на Илон Мъск се стреми да се наложи на пазара с големи ракети, които извеждат в орбита тежки товари, Шу Чан се цели в друга ниша на пазара на изстрелванията. "Нашият фокус е върху пазара на малките спътници", потвърждава той и казва: "Мнозина ни сравняват със СпейсЕкс, но в интерес на истината разликата между нас е по-скоро малка".

Китайската частна космическа индустрия е все още в зародиша си и има още много да наваксва, за да догони САЩ. И все пак през последните няколко месеца видяхме съществен напредък на някои частни компании. Предстои да видим коя от тях ще успее първа да вкара спътник в орбита.