Откритието на вода в атмосферата на потенциално обитаема екзопланета, шумно обявено през 2019 г., се поставя под въпрос в ново изследване, съобщи АФП, като се позовава на автора му.

"Възможно е да има пара около K2-18 b, но в момента това не е сигурно", каза астрофизикът Брюно Безард от Парижката обсерватория пред АФП.

Изчисленията, направени с данни по време на откритието през 2019 г., сочат по-скоро за наличие на метан, отколкото на вода, става ясно от резултатите на проучването, публикувани от "Нейчър астрономи".

Открита през 2015 г. от космическия телескоп "Кеплер", екзопланетата K2-18b орбитира около звездата K2-18 - червено джудже в съзвездието Лъв, на разстояние 110 светлинни години от Слънчевата система. Става въпрос за суперземя, която е 8 пъти по-масивна от нашата планета. Въпросната екзопланета вероятно е съставена от силикати и лед.

През септември 2019 г. астрономи обявиха, че благодарение на наблюдения с космическия телескоп "Хъбъл" са установили, че планетата притежава атмосфера, която съдържа водни пари.

"Откриването на вода в потенциално обитаем свят, различен от Земята, е много вълнуващо и ни доближава до отговора на въпроса дали нашата планета е уникална", заяви тогава един от ръководителите на изследването Ангелос Циарас от Лондонския университетски колеж.