Експертът от Центъра за международно екологично право, Лили Фюр, заяви пред CNN, че счита геоинженерството за опасна технология, която може да отключи мрачни сценарии за бъдещето ни.

"Това, че сме отчаяни, не прави слънчевото геоинженерство добра идея. Рисковете са толкова огромни", казва Фюр.

Според учените рисковете от затъмняването на Слънцето включват, промени в дъждовните сезони, възможност за слаби реколти и глобален глад, увреждане на озоновия слой.

Последният сценарий е най-сигурен, защото веществата, които ще се впръскват високо в атмосферата са химикали, разрушаващи озона.

Професорът по физика в Оксфорд Реймънд дори първоначалният успех в геоинженерството може да има своите недостатъци. Ако процесът не се поддържа, той ще доведе до шоково затопляне.

Притесненията за това какво би се случило, ако геоинженерството стане широко разпространена практика, също са геополитически - както каза експертът по устойчивост Франк Биерман от холандския университет в Утрехт пред CNN.

Причината е, че за успеха на технологията трябва да се иска съгласието на всички 8 милиарда души на планетата или поне на правителствата на всички 195 съществуващи към момента държави.