Международна група учени издаде ново ръководство за изследвания със стволови клетки, което създава условия да бъде премахната отдавна съществуваща бариера и препоръчва да бъде разрешено да се отглеждат човешки ембриони по-дълго от сега допустимите 14 дена, но при определени условия, съобщи Асошиейтед прес.

Този етичен стандарт съществува от десетилетия, като в някои държави дори е включен в законодателството. Някои учени настояват той да бъде променен, за да се изследва развитието на ембриона, но опонентите им отвръщат, че подобни експерименти лесно преминават допустимото от морала, а дали с промяната ще има напредък в изследователската работа, не е ясно.

Границата от 14 дена е определена произволно, за да бъдат предотвратени изследванията в следващия етап от развитието на ембриона, който е от 14 до 28 дни, каза Робин, Ловъл-Бадж от лондонския институт Крик и председател на асоциацията.

Ръководството не е осъвременявано от 2016 г. То се издава от Международната асоциация за изследвания със стволови клетки, чиито стандарти са общоприети от държавите, медицинските списания и специалистите. То обаче не посочва каква точно да е новата граница.

Преди правилата да бъдат променени, трябва да има широка обществена дискусия, като бъде определен и специализиран процес за контрол.