Миналия месец екип от НАСА публикува идеи за изпращане на ново съобщение към потенциални извънземни цивилизации в Млечния път. Но не всеки е развълнуван от идеята да разкрием съществуването си в галактиката. Някои експерти предупреждават, че това дори може да значи край на човечеството.

Андерс Сандбърг, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за бъдещето на човечеството (FHI), каза пред британския вестник The Telegraph, че към изпращането на съобщение "трябва да се подходи сериозно и отговорно".

По думите на експерта предложението на НАСА прилича на детска картичка, а освен това потенциалните извънземни цивилизации вече може да са получили първите радио сигнали и да наблюдават Земята.

Сандбърг и колегите му призовават за обществени дискусии, преди да излъчим нашето местоположение на всякакви извънземни цивилизации, които може да слушат.

"Основният въпрос е съотношението на мирни и враждебни цивилизации", пише Тоби Орд от Оксфорд, цитиран от The Telegraph.

По думите му няма доказателства дали извънземните раси са враждебни или приятелски, защото още няма доказателства за съществуването им. Фактът, че няма как да сме сигурни с кого ще комуникираме, трябва да отложи активните стъпки за осъществяване на контакт, смята ученият.