Учени от университета Райс са измислили начин да превърнат мъртвите паяци в машини - некроботи.

Екипът е провел изследване в областта на меката роботика. В тази научна сфера акцентът е поставен върху нетрадиционните и меки материали.

"Вероятно сте забелязали, че паяците се свиват на топка, след като умрат. Това е така, защото арахнидите разчитат на хидравлично налягане, за да изпънат краката си навън", обясняват учените..

"Когато умрат, паяците губят способността си активно да оказват натиск върху телата си", каза Фей Яп, водещият автор на изследването.

Телата им обаче предоставят "перфектната архитектура" за фина роботика.

Учените забиват игла в хидравличната камера на трупа на паяк вълк, след което я залепят и уплътняват със "суперлепио". С въздух те успяват да сгъват и отпускат краката на мъртвия паяк.

Некробота могат да вдигнат 130 процента от телесното си тегло. Освен това са доста издръжливи, като с лекота минават 1000 цикъла на употреба, въпреки известно износване.

Инженерите подчертават, че не реанимират нищо - те просто използват труповете като кукли на паякообразни. По думите им създаденият от тях робот може да се ползва като прецизна щипка за малки предмети.