Вдъхновени от движенията на хватателните крайници на скариди богомолки, които са по-бързи и силни от тези на други животни, учени от САЩ са създали робот с нокаутиращ удар, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Изследването на този вид ракообразни е показало, че ударът на скаридите богомолки е по-силен от този на други животни заради способността им да натрупват и освобождават енергия с едно движение. В резултат учените са създали робот-боксьор, който възпроизвежда този нокаутиращ удар.

Разработката ще помогне за по-нататъшни проучвания на т.нар. "природни изобретения".

"Скоростта и силата на удара на скариди богомолки се обясняват с работата на доста сложен природен механизъм. Създавайки роботизиран модел на едно толкова невероятно устройство, можем да проучим действието му в най-голям детайл", казва Робърт Ууд от изследователския екип.

Уникалната структура на скаридите богомолки може да доведе до подобрения в биомеханиката. Учените отбелязват, че природата не само често надминава човешките разработки, но и допринася за появата на нови идеи и за създаването на забележителни изобретения.