Екип от учени от университета Джон Хопкинс в САЩ представиха змия-робот, която е предназначена за спасителни акции в екстремни ситуации.

"Надяваме се роботите някой ден да помогнат за проучването на труднодостъпни места, като развалините след земетресение", споделят разработчиците.

Екипът е проучил редица методи за движение и е открил, че змиите са много гъвкави и могат да се справят с множество препятствия. Те се изкачват по отвеси и преминават през тесни дупки. Въпреки това някои видове имат голямо тегло и размери. Учените са сметнали, че могат да използват методите за придвижване на змиите в създаването на нов спасителен робот.

"Проучихме как змиите преминават между камъни, дървета и се справят с труден и за хора терен. Базирахме разработките си на наученото", споделя Чен Ли, асистент по машинно инженерство в университета Джон Хопкинс в САЩ и старши автор на изследването.

Създаденият робот се придвижва чрез колела, но наподобява изключително много змия. Макар разработката да още в прототипен стадии, експертите смятат, че тя има голямо бъдеще.