Вдъхновени от светулките, инженери от Масачузетския технологичен институт са създали роботи с размерите на насекоми, които светят, докато летят, и могат да бъдат използвани в спасителни операции, съобщава сайтът на учебното заведение, предава БТА.

Светлината, която излъчват роботизираните светулки, им помага да комуникират помежду си, и освен това позволява проследяването им.

Светещите роботи са оборудвани с меки изкуствени мускули с вградени микроскопични електролуминесцентни частици, които контролират движенията на крилата им.

Светейки, устройствата могат да комуникират помежду си. По-големите модели са способни да общуват чрез блутут, безжична комуникация и други приспособления. За миниатюрните модели обаче, размерите на които са сравними с тези на истинска светулка, това не е възможно. В случая средство за решаването на проблема е електролуминесценцията.

Според учените роботизираните светулки, изпратени на спасителна мисия, могат да намират оцелели и да изпращат сигнали за помощ. Подобни модели могат лесно да бъдат проследени по светлината, която излъчват - на учените са били необходими само три камери на смартфони, за да направят това.

Интересно е, че светещите роботи преливат в различни цветове. За целта учените са използвали електролуминисцентни частици цинков сулфат. След това те са променили химическата комбинация на частиците, в резултат на което устройството е започнало да свети в зелено, оранжево и синьо.