Китайски учени от университета на Дзилин са успели да стабилизират перовскитни слънчеви клетки с помощта на естествения антиоксидант ликопен, който се съдържа в доматите, грейпфрутите и шипките, пише сп. "Advanced Energy Materials", цитирано от БТА.

Ликопенът се използва като хранителен оцветител, но авторите на настоящото изследване са открили ново приложение за него.

Първоначално антиоксидантът е бил добавен, за да блокира свободните радикали и да предпази перовскитите от окисление. Учените обаче са установили, че той има и друго полезно свойство - да удължава живота на слънчевата клетка.

Използвайки ликопен, китайските изследователи са успели да повишат ефективността на перовскитна слънчева клетка от 20,6 процента на 23,6 процента и да увеличат стабилността й.

Учените съобщават, че клетките с ликопен са работили 3500 часа и са запазили над 92 процента от първоначалната си ефективност. За сравнение - без добавки ефективността на клетките е спаднала наполовина през първите 2000 часа.