Учени от подразделението SLAC на университета Станфорд са заснели снимки с резолюция 3200 мегапиксела, а това са и най-големите правени досега. За целта са използвани сензори, които ще са част от най-голямата цифрова камера в света, предава Mobile Bulgaria.

Тя от своя страна ще бъде монтирана в телескопа LSST в Чили за целите на изучаването на тъмна енергия, тъмна материя и да създаде най-обширния астрономически филм, заснеман досега.

Получените изображения са с такъв размер, че за възпроизвеждането им биха били необходими 378 телевизора с резолюция 4K. Оперативната температура на сензорите е -150 градуса по Фаренхайт (около -101 градуса по Целзий).

Резолюцията е толкова висока, че е възможно да видите топка за голф от разстояние 15 мили (около 24 километра). Разчита се на общо 189 сензора от тип CCD, а всеки от тях е с резолюция 16 мегапиксела.

Постига се фокална равнина от 3.2 милиарда пиксела, а всеки един от рафтовете, в които са поставени сензорите (21), струва 3 милиона долара. Рафтовете са монтирани във фокалната мрежа в продължение на шест месеца. Финалната фаза от тестове започва към средата на следващата година.