Американски научен екип е открил начин да наблюдава т.нар. "червееви дупки". Или поне това твърдят изследователите в своята статия, публикувана през този месец в научното списание Physical Review D.

Червеевите дупки са хипотетични космически обекти, които биха могли да служат като портали за директно придвижване между две отдалечени точки във Вселената. На теория това би ни позволило да се придвижваме със скорост по-бърза от тази на светлината.

Някои учени твърдят, че през такива дупки може да се пътува и между различни вселени, в рамките на една теоретична мултивселена. Ако изобщо такава съществува.

Работата е там, че до момента не можем да докажем със сигурност дали съществуват и самите червееви дупки. Ако ги има обаче, учените вече смятат, че знаят как да ги открият.

Ако такава дупка съществува, се предполага, че гравитационното влияние на обектите от едната й страна - например звезди или дори черни дупки - би повлияло на небесните тела от другата страна. Според авторите на изследването, това влияние би могло да бъде засечено.

Според физика Деян Стойкович от Университета на Бъфало, който е част от екипа, направил откритието, обаче дори и да наблюдаваме подобно влияние, това не е гаранция, че източникът му е червеева дупка. Все пак учените ще се опитат да проверят своята хипотеза чрез наблюдения на звездите, обикалящи около свръхмасивната черна дупка, намираща се в центъра на нашата галактика.