Украинците от конструкторското бюро "Южное", чието дело са били балистичните ракети на СССР, е обявило плановете си да изгради малък космодрум в непосредствена близост до Крим, съобщава РИА "Новости".

От "Южное" планират да построят конструкцията си на брега на Черно море в близост до село Александровка в Херсонска област. От там ще излитат леките ракети "Циклон", чиято траектория ще минава над Крим и Турция, а изразходваните степени на ракетата ще падат в международни води в Средиземно море.

Ракетата "Циклон" е модифицирана версия на прословутата междуконтиненталната балистична ракета "Сатана", конструирана през 60-те години на миналия век от Михаил Янгел. Тази ракета е една от най-успешните в световната история, тъй като  от 1967 г. досега са направени над 100 изстрелвания, от които има само два провала. 

Вижте как изглеждат различните версии на ракетата "Циклон" >> >> >>

Модифицираната цивилна версия на "Сатана" може да изстрелва товари с максимално тегло от около 5000 килограма на ниска околоземна орбита, а в свои по-мощни разновидности ракетата може да достигне и геостационарна орбита, където да достави сателити с тегло не повече от 500 кг.

Украйна не е обявила кога ще бъде завършен космодрумът, но според някои първите полети на модернизирания "Циклон" трябва да се реализират през 2020 година. Междувременно на официалния сайт на президента на Украйна се е появила петиция, която иска Русия да плаща такса за всеки сателит, преминаващ над територията на страната.