Администрацията на Байдън планира да продаде дронове MQ-1C Grey Eagle на Украйна, пише "Ройтерс". Според доклада президентът вероятно ще уведоми Конгреса за предложената продажба в рамките на дни.

Вижте как изглеждат дроновете MQ-1C Grey Eagle >> >> >>

Украйна използва значителен брой безпилотни самолети, най-вече турския Bayraktar TB2, както и по-малки въоръжени и невъоръжени дронове, срещу руските сили.

Представянето на MQ-1C Grey Eagle обаче ще даде на Украйна система с висока издръжливост и възможности, надхвърлящи значително тези на турския Bayraktar TB2.

Дронът MQ-1C е дело на General Atomics, като разработката му отнема близо 10 години. Официалното му представяне е през 2009 година, а досега с него е въоръжена единствено армията на САЩ.

Освен с напреднала електроника и разузнавателно оборудване, MQ-1C се отличава и с бойните си възможности. MQ-1C има размах на крилете от 17 метра и дължина от 8,5 метра. Дронът се смята за по-способен от известният американски безпилотник MQ-1 Predator.

Максималната скорост на дрона е 309 км/ч. Той може да остане във въздуха между 25 и 40 часа, като лети на 8 800 метра надморска височина.

Той може да носи 4 ракети AGM-114 Hellfire или 8 противовъздушни ракети AIM-92 Stinger. Безпилотникът може да носи и 4 бомби GBU-44/B Viper Strike.

Ракетите Hellfire са два пъти по-мощни от турските MAM-L, с които е въоръжен Bayraktar TB2. Очаква се именно те да са включени в пакета на военната помощ към Украйна.

Въпреки че Конгресът може да блокира продажбата, изглежда има подкрепа за трансфер на все по-модерни оръжия към Украйна.