Прокуратурата на Украйна повдигна задочно обвинение срещу генералния директор на държавната корпорация "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. Това заяви в сряда главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

"Дмитрий Олегович Рогозин, украинските прокурори решиха временно да ограничат правата ви на свобода на движение, докато не се появят допълнителни разпореждания от украинските съдилища", написа Венедиктова на страницата си във Facebook.

Каква точно е мярката за "ограничаване на свободата на движение", прокурорът не обясни.

"Прокуратурата на Украйна смята, че вашите действия съдържат състав на престъпление по Наказателния кодекс на Украйна, а именно алинея 3 на член 110 - посегателство върху териториалната цялост на Украйна, както алинея 5 на член 27 и алинея 2 на чл. 437 - съучастие в воденето на агресивна война", твърди Венедиктова.

Главният прокурор на Украйна обясни, че причината за задочно повдигане на обвинение е, че Рогозин е направил редица изявления за ситуацията в Украйна, които властите на тази страна смятат за неверни и вредни.

По-рано Генералната прокуратура на Украйна предприе подобни действия срещу редица известни руснаци, включително Маргарита Симонян, главен редактор на руския телевизионен канал RT, певеца Николай Басков, режисьора Никита Михалков и други.