Добрият сън обикновено не е сред радостите на родителството след появата на нов член в семейството. Всичко, което би могло да помогне на бебето и родителите да си го набавят, си струва да бъде обмислено като идея.

Именно такава възможност предлага умната люлка Крадълуайз, проектирана автоматично да приспива отново разбудени бебета, съобщава сайтът Ню атлас, позовавайки се на едноименната компания производител.

Използвайки вградена камера за нощно виждане и микрофон, умната люлка "наглежда" бебето. С течение на времето нейният софтуер, базиран на изкуствен интелект, прави профил на съня на детето, установявайки обичайното му време за лягане и събуждане.

Ако бебето прояви признаци на преждевременно събуждане, например отваряне на очи или раздвижване, Крадълуайз реагира, като започва да го поклаща нежно - по същия начин, по който родителите му биха го люлели на ръце. Същевременно люлката излъчва бял шум от вграден високоговорител. След като системата за изкуствен интелект установи, че бебето отново е заспало, люлеенето спира, а белият шум се заменя от нежна инструментална музика.

Родителите имат възможност да избират вида музика чрез придружаващо приложение, съвместимо с операционни системи на Епъл и Гугъл (iOS и андроид). Апликацията освен това сигнализира, когато бебето започне да се събужда, записва данни за съня му, като например каква е неговата продължителност, и също така функционира като обикновен бебешки монитор, наблюдавайки и слушайки невръстното създание в реално време.

Според създателите на умната люлка едно от предимствата, което я отличава от подобни продукти, е че се задейства преди бебето да започне да плаче. Друг плюс е, че тя първоначално може са се използва като кошче, а след това и като кошарка.

Стартовата цена на люлката Крадълуайз, която официално ще бъде лансирана през юли, е 999 долара.