"Умни" бомби и ракети почват да се появяват още преди Втората световна война, когато Германя експериментира със създаването на бомби, насочвани от радио вълни. По-късно САЩ продължава да развива технологията, създавайки оръжия, които се насочват от ТВ сигнали, инфрачервени лъчи или имат свой радар.

През 60-те години на миналия век се появяват насочваните с лазер муниции. Познатата на всички GPS система е изобретена първоначално изцяло с военни цели. В края на миналия век се появява цяла гама от GPS насочвани оръжия, както и метод за конвертирането на голяма част от арсенала на САЩ в "умен".

Вероятно основната причина Русия, Китай, Индия, Европа, Япония и Турция да развиват глобални или регионални системи за позициониране е именно създаването на независими "умни" муниции.

По време на САЩ срещу Ирак управляваните боеприпаси са само 9% от изстреляните оръжия, но отговарят за 75% от всички успешни попадения. Днес основната част от ударите, нанасяни от Вашингтон, се правят именно с "умни" оръжия. Галерията по-долу разкрива колко точни са те.

Вижте колко точни са "умните" оръжия >> >> >>