Виждали сме доста интересни дизайни на роботи, които позволяват на "безстрашните" машини да ходят по труден терен, но Velox на инженерната фирма Pliant Energy Systems впечатлява с ловкото си ходене по лед и сняг и плуване във вода. Използвайки нова вълнообразна система за придвижване, машината може ефективно да се плъзга във водата, върху земята - дори и на твърд и гладък лед, предава technews.bg.

Уникалните възможности на Velox произтичат от изследванията в областта на възобновяемата енергия, тъй като главният изпълнителен директор на Pliant Energy Systems Пиетро Филардо се занимава с морска биология, за да проектира по-добре системи за добив на енергия от приливите и отливите. Това, изглежда, му е дало идея как могат да се създадат гъвкави биоморфни устройства, които не само могат да улавят енергия, но и да се движат ловко в морска среда.

Затова вместо твърди, въртящи се витла, които биха могли да задвижват подводница, Velox разчита на гъвкави странични перки, които се извиват и придвижват робота напред. Вграденият процесор разпределя мощността на задвижващите механизми, които предават вълнообразното движение към дългите "перки". Така роботът прилича на манта, докато плува във водата.

Когато стъпи на земята, роботът-амфибия може да ходи по твърд терен. Той завърта своите перки на 90 градуса, за да се издигне над повърхността и да се мести над твърдите повърхности. Според компанията, роботът е способен да се справя с пясък, сняг, камъчета и павета, а напоследък - с твърд лед.

Филардо описва Velox като "доказателство за концепцията" в настоящия му вид, но отбелязва, че възможностите за мобилност, които машината притежава, й придават широк спектър от потенциални приложения. Тя би могла да се използва за пренасяне на медицински материали или боеприпаси през водни басейни, а способностите й за пързаляне като на кънки могат да намерят приложение при научните мисии в полярните региони.