Най-големият електрически самолет в света полетя успешно в небето над щата Вашингтон, САЩ. Полетът продължи 30 минути, а за това време не са изхвърлени никакви въглеродни или други вредни емисии във въздуха. Постижението е описано от експертите, като "ускоряващо революцията в електрическата авиация", пише Euronews.

Разработен от частната компания MagniX, самолетът е кръстен eCaravan и е базиран върху Grand Caravan Cessna 208B.

Вижте как изглежда електрическият самолет >> >> >>

Електрическият самолет може да превозва между 9 и 14 души. Дължината му е 12,6 метра, а максималната скорост е около 300 км/ч.

Задвижването на предната перка става чрез електромотор с мощност 750 к.с. Крайната цел на разработчиците е самолетът им да може да лети над 1000 километра.

Шефът на MagniX, Рой Ганзарски, заяви, че в близкото бъдете "евтиното, екологично, комерсиално пътуване с електросамолети ще е реалност".

Електрическите самолети няма да предлагат голям комфорт или бърза скорост, но може да се окажат много по-евтини от сегашните методи за пътуване на далечни разстояния. Ползата за природата също ще е голяма, тъй като самолетите са един от най-големите замърсители на атмосферата.

Фирми като Rolls-Royce също разработва изцяло електрически пътнически самолети.