Висши европейски и американски представители се събраха в Швеция за преговори в областта на технологиите и търговията и се опитаха да намерят отговор на един от най-трудните проблеми пред света: как да се контролира изкуственият интелект.

По време на едночасовия обяд с филе от треска и шоколадови пралини служителите от Вашингтон и Брюксел разработиха доброволен "кодекс за поведение", предназначен да предотврати вреди, включително от най-напредналите технологии за изкуствен интелект, известни като генеративен изкуствен интелект - като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google. В рамките на няколко месеца технологията завладя обществеността, предизвиквайки както надежди, така и тревоги за бъдещето на човечеството, пише "Политико".

Някои са развълнувани от потенциала на AI да генерира компютърен код и да решава медицински проблеми, други се опасяват, че той ще лиши милиони хора от работа и дори може да застраши сигурността.

"Демокрацията трябва да покаже, че сме толкова бързи, колкото и технологиите", заяви европейският комисар по цифровите технологии Маргрете Вестагер при влизането си в срещата на върха на Съвета по търговия и технологии между ЕС и САЩ в малкия индустриален град Лулео, на 150 км южно от Полярния кръг.

СТТ се превърна в среща, която се провежда два пъти годишно и на която висши трансатлантически представители като държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и зам.-преседателят на ЕК Валдис Домбровскис обсъждат общи подходи по всички въпроси - от полупроводници до инвестиции в зелени технологии. В четвъртото издание тази седмица преобладава темата за това как да се противодейства на Китай, където двете страни все още не могат да постигнат съгласие.

Но когато става въпрос за възхода на изкуствения интелект, САЩ и ЕС все повече се стремят да постигнат напредък заедно, пише изданието.

"Той навлиза с темпове, каквито няма друга технология", заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо за генеративния AI. "Ще отнеме малко време на Конгреса на САЩ или на парламента (на дадена страна), или на други наши регулаторни агенции да наваксат."

Но съвместният план в най-добрия случай все още е в груб вариант. Вестагер заяви пред "Политико", че доброволният кодекс за поведение в момента представлява информационна бележка от две страници, изготвена от Европейската комисия, която тя лично е предала на Раймондо в сряда.

Според датския политик целта е да се изготвят необвързващи стандарти за прозрачност, одити на риска и други технически подробности за компаниите, разработващи технологията. След това те ще бъдат представени на лидерите на Г-7 като съвместно трансатлантическо предложение през есента.

Снимка: БТА/AP

Тъй като до приемането на задължителни правила за изкуствения интелект остават още години, доброволният кодекс в най-добрия случай е временна мярка до приемането на обвързващо законодателство.

"Съгласихме се, че ще работим по този въпрос, ще привлечем колеги, за да се впишем в процеса на Г-7", каза Вестагер.

Ако тези усилия се провалят, това потенциално би могло да остави възможност на Китай да популяризира собствената си авторитарна версия на технологията в световен мащаб.

Къде се разминават Европа и САЩ

Въпреки това между Вашингтон и Брюксел остава огромно разделение по отношение на правилата за изкуствения интелект.

ЕС - воден от опита си в писането на голяма част от цифровите правила, които сега доминират в западния свят - напредва със задължителни правила за изкуствения интелект, които ще изискват от фирмите да не използват технологията по предварително определени "вредни" начини. До края на декември европейските служители се надяват да завършат Акта на ЕС за изкуствения интелект след тежки политически преговори, които се проточиха повече от две години.

Но европейските държави и членовете на Европейския парламент, които трябва да постигнат съгласие по окончателния текст, нямат съгласие по някои ключови аспекти на текста - по-специално по отношение на разпознаването на лица на обществени места. Междувременно технологичната индустрия се противопоставя на твърде тежкия според нея надзор на генеративния изкуствен интелект.

Усилията в Брюксел накараха американската индустрия, която инвестира милиарди долари в изкуствен интелект, да следи ЕС за конкретно законодателство - подобно на това, което се случи, когато блокът започна да приема закони за защита на личните данни и онлайн съдържание.

САЩ, от друга страна, предпочитат по-свободен подход, като разчитат, че индустрията ще предложи собствени предпазни мерки. Продължаващите политически разногласия в Конгреса правят малко вероятно приемането на специфично за изкуствения интелект законодателство преди изборите в САЩ през следващата година.

Администрацията на Байдън превърна международното сътрудничество в областта на изкуствения интелект в свой политически приоритет, особено защото повечето от водещите компании за изкуствен интелект, като Google, Microsoft и OpenAI, са със седалище в САЩ. За Вашингтон подпомагането на тези компании да се конкурират с китайските съперници е и приоритет на националната сигурност.

През последните седмици Белият дом отвори вратите си за индустрията, като по-рано през май прие на частна дискусия изпълнителните директори на четири големи компании за изкуствен интелект. Белият дом положи усилия да накара технологичните компании да се ангажират с доброволни правила за отговорно поведение. А когато става въпрос за определяне на международни стандарти, той настоява за рамката за управление на риска, разработена в САЩ от Националния институт за стандарти и технологии.

Изграждане на подхода на Запада

В сряда високопоставени представители на САЩ и ЕС се опитаха да заобиколят тези недостатъци с подход, който ще се основава на съществуващите глобални принципи, предложени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Те имаха за цел да отидат по-далеч от ОИСР, като изрично посочат потенциалните капани на генеративния AI.

Едно рамково споразумение би предложило на компаниите повече сигурност за това как тази нововъзникваща технология ще бъде контролирана от двата най-големи икономически блока на Запада. Целта е да се ускори изготвянето на доброволен кодекс, въпреки че той вероятно ще се основава на съществуващите европейски правила за AI и не е ясно дали американските служители и компании ще подкрепят такъв подход.

"Регулаторната яснота ще бъде нещо добро", заяви Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, технологичната фирма, която стои зад ChatGPT, по време на събитие в Париж миналата седмица, докато беше на европейска обиколка, която включваше също Варшава, Мадрид, Мюнхен и Лондон. Шефът на технологичната компания се срещна виртуално с Вестагер в сряда, по време на която обсъдиха предложения доброволен кодекс за поведение.

Все пак има въпроси относно това дали ЕС говори единогласно.

Някои служители в Брюксел се надяват, че ще могат да изпреварят някои от правилата на блока в т.нар. пакт за изкуствения интелект, отделен доброволен ангажимент, който компаниите могат да подпишат във връзка с предстоящия европейски акт за изкуствения интелект, който вероятно ще влезе в сила през 2026 г.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон, заяви, че всяка регулаторна координация със съмишленици като САЩ ще се основава на съществуващия европейски подход. "Ако други искат да се вдъхновят, разбира се, че са добре дошли", казва той, цитиран от "Политико".