Руските учени използваха ултразвук, за да дадат на нишестето нови свойства.

"Потапяме източника [на ултразвука] във воден композитен разтвор от растителни биополимери, след което материалът се подлага на допълнителна термична обработка", каза за "Известия" Артьом Малинин, аспирант от катедрата "Храни и биотехнологии" в Южноуралския държавен университет, цитиран от Russia Beyond.

Ултразвукът създава кавитационно налягане, в резултат на което в основния материал се вграждат различни добавки. С помощта на този метод нишестето може да получи голямо разнообразие от свойства: то става еластично и не се влошава под въздействието на вода. Както отбелязаха учените, използваните добавки не са опасни за хората, тъй като са хранителни, пише "Популярная Механика".

Предимство на новия метод за създаване на екологично чиста пластмаса бе отказът от използването на различни химикали, бактерии или генетично модифицирани суровини. Тоест самият производствен процес е екологично чист.

Пластмасата на основата на нишесте е подходяща не само за чинии. Може да се направи достатъчно здрава и гъвкава за използване при производството на торби и различни опаковъчни материали, включително прозрачни. Подходяща е и за капсули на лекарства. Високото качество на новата пластмаса вече беше отбелязано от експертите: тя изглежда добре, не се чупи и не се деформира.

Процесът за производство на биоразградима пластмаса в индустриален мащаб вече е разработен и ако бизнесът се интересува от него, както и малките инвеститори, продукти от новия материал могат да се появят в продажба до края на тази година. Отбелязва се, че производствените линии за биоразградима пластмаса не изискват специално оборудване. Новият материал може да се произвежда във всички нефтохимически предприятия с минимални инвестиции.

Продуктите от нова пластмаса трябва да са с 10-15% по-евтини, отколкото техните аналози от подобни суровини, произведени от чужбина, закупени главно от Китай, които все още съдържат полипропилен. Това вътрешно развитие има голям потенциал на фона на разговорите за забрана на пластмасовите торбички и пластмасовите прибори в Русия до 2024 година. Компанията "Биотех" вече проявява интерес към новата технология.