Холдинг "Швабе" (държавната корпорация "Ростех") обяви началото на продажбите на фотоапарата "Зенит М" - първият модел след възраждането на марката, предаде ТАСС. Според прессъобщение от "Ростех", почти цялата партида камери - 500 броя, е била разпродадена с предварителни поръчки.

Камерата е разработена на база Leica M (Type 240) с използване на високотехнологична руска оптика. "Зенит М" е съвместна разработка на завода в Красногорск "С.А. Зверев" (част от холдинга "Швабе") и германския производител Leica Camera.

За първи път фотоапаратът "Зенит" бе демонстриран на изложение в Германия през септември, припомни изпълнителният директор на "Ростех" Олег Евтушенко. По неговите думи интересът към камерата в Русия и в чужбина е много голям.

"Зенит M" позволява да се променя светочувствителността (ISO) в диапазон от 100 до 6400 и е способeн да провежда непрекъснато заснемане със скорост три кадъра в секунда. Моделът е оборудван с обектив от ново поколение Зенитар 35 mm f/1.0, изработен от метал и стъкло. Обективът помага да се създават изображения, които не изискват допълнителна обработка.