Специалистите на "Уралвагонзавод" пристъпиха към създаване на първите опитни образци на роботехническия комплекс "Штурм", съобщава РИА "Новости", позовавайки се на източници от отбранително-промишления комплекс, предава Russia Beyond.

Предназначението на тези тежки ударни машини на шаси от танк T-72Б3 е за бой в условия на гъсто градско застрояване. Според събеседника на агенцията в момента се сглобява мобилният пункт за управление и самите бойни машини се снабдяват с различно въоръжение. Освен това се предвижда да бъдат оборудвани със 125-мм гладкоцевно скъсено оръдие, пише "Российская газета".

Този вариант е предвиден специално за операции в града, където пространството за маневриране е силно ограничено, затова е важно оръдието да не излиза много извън габаритите на самата платформа. При скъсената цев се намалява първоначалната скорост на снаряда, но като се има предвид, че огънят може да се води на малки разстояния, това няма да повлияе на ефективността на поразяване на цели.

Също така бойните машини "Штурм" ще бъдат оборудвани с реактивни огнехвъргачки "Шмел", сдвоени 30-мм оръдия и 220-мм термобарични неуправляеми ракети. Предполага се също така, че бойните роботи ще имат защита срещу вражески противникови средства.