Ту-95МС, който сега се намира на въоръжение във Въздушно-космическите сили на Русия, е пуснат през 1981-1991 година. За сравнение, всички 70 стратегически бомбардировача B-52H, стоящи на въоръжение във Военновъздуните сили (ВВС) на САЩ, са създадени 20 години по-рано. Tу-95MС е най-дълбоката съветска модернизация на самолета, превръщаща го в носител на крилати ракети. Тъй като по-ранните версии не са подходящи за тази цел, всички "МС" са направени от нулата, а не от стари бомбардировачи, пише The National Interest.

Вижте как изглежда Ту-95 >> >> >>

Макар да изглежда антично, витловият самолет всъщност се оказва едно модерно и адекватно оръжие, което може да стреля отдалеч.

Основното оръжие на съвременния Ту-95 са крилатите ракети Х-55 с обсег на полета до 3500 км и възможност за носене на ядрена бойна глава. Самолетът носи шест такива ракети в барабанна пускова установка във фюзелажа, а още 10 могат да бъдат поставени на окачване под крилата, предава Russia Beyond.

Според Bulletin of Atomic Scientists за 2018 г. руските ВКС разполагат с 25 Ту-95МС6 и 30 Ту-95МС16. Споменава се още, че 44 ракетоносци ще бъдат модернизирани до версия "МСМ", предаде "Российская газета".

Основната задача на модернизацията е да адаптира самолета към крилатите ракети X-101 с обсег на полета от 5500 км. За целта отделението за оръжия е разширено (X-101 е по-дълъг от X-55), а под крилата има четири универсални пилона, всеки от които е проектиран за всякакви ракети от арсенала на Ту-95 и Ту-160. Обновени са двигателите и въздушния винт, системите за управление на оръжията, астронавигацията, бордовата компютърна система и друга електроника. Планът за модернизация включва също съвременни радари и информационни системи.

Използването на нови ракети на Tу-95MСM значително ще разшири бойните възможности на самолета при обикновен конфликт - предимно по отношение на обхвата и точността на поразяване на целите, обобщават от изданието. Трябва да се добави, че X-101 има термоядрен двойник - X-102.