Въпреки широко разпространеното мнение, че властите в Китай шпионират масово населението, оказва се, че азиатската страна не е изключение по този показател в света. И в други държави нивото на видеонаблюдение е също толкова високо, предава technews.bg.

Според данни на изследователската компания IHS Markit, на които се позовава The Verge, средно по една камера за видеонаблюдение се пада на всеки четирима жители както в Китай, така и в Съединените щати.

До 2021 г. общият брой камери в Китай ще надхвърли 560 милиона, а в САЩ ще достигне почти 85 милиона. Но в азиатската страна има несравнимо повече жители, отбелязват анализаторите, така че усреднено резултат е един и същ.

През 2018 г. в Китай е имало 350 милиона инсталирани устройства за видеонаблюдение, срещу 70 милиона в САЩ. Предвид броя на населението, една камера се пада на около четирима души.

Напоследък масовото въвеждане на камери за наблюдение в Китай привлича голямо обществено внимание. Нивото на разпространение на камерите в Съединените щати не предизвиква такъв интерес, макар че се оказва изключително високо.

Анализаторите на IHS Markit прогнозират, че до 2021 г. в целия свят ще бъдат инсталирани един милиард камери за видеонаблюдение.

Друг любопитен факт е, че в САЩ броят на затворниците е малко над 2 милиона, като страната има около 300 милиона граждани. В Китай, чието население надхвърля 1,3 милиарда души има едва 1,6 милиона затворника. Шпионирането с приложения също не притеснява американците, освен ако медиите в страната не са стартирали кампания против руското приложение FaceApp или китайското Tik Tok.