Последните години определено бяха трудни за Huawei. Компанията стана неволна жертва на икономическата война, която САЩ предприе срещу Китай. Страхувайки се, че скоро няма да бъде най-голямата икономика в света, Вашингтон предприе серия от санкции и действия срещу най-успешните китайски технологични компании. Като официална причина бяха изтъкнати обвинения, за които така и не бяха показани никакви конкретни доказателства.

От Huawei заявяват, че няма да се поддават на никакъв натиск и ще продължат да се стремят към лидерското мястоа. Как ще стане това? Благодарение на иновациите.

За да разберем стратегията на компанията, трябва да си припомним нейната история.

Началото

Huawei се ражда през 1987 година, когато амбициозният Рен Женгфей създава фирма, която да произвежда китайско телекомуникационно оборудване. Стартирана с начален капитал от едва 5 000 долара, новосъздадената компания успява да привлече млади специалисти. Още от самото начало Женгфей не пести средства за инвестиции в нови разработки.

Huawei подава първата си заявка за патент в Китай още през 1995 г., а първата си заявка за патент в САЩ през 1999 г. През 2008 г. Световната организация за интелектуална собственост поставя Huawei на първо място по брой заявки за патент, подадени съгласно Договора за патентно сътрудничество (PCT). През 2019 г. Huawei е класиран като номер 2 в Европа и номер 10 в САЩ по брой на издадените патенти. Huawei е и най-големият притежател на патенти в Китай.

Любопитен факт е, че Huawei е една от малкото компании в света, които са изцяло собственост на работещите в нея. Според експертите този факт определено оказва влияние и мотивира много от специалистите да дават повече от себе си, тъй като на практика работят и в своя полза. Това допълнително стимулира процеса по създаване на иновации.

"Иновациите са в основата на бизнеса на Huawei от основаването на компанията. Заявките за патенти на Huawei в световен мащаб са наравно с останалите лидери в индустрията още от началото на този век, а успехът на Huawei определено се дължи на дългосрочните инвестиции в иновации и научноизследователска и развойна дейност", заявава Джейсън Динг, ръководител на отдела за права на интелектуална собственост на Huawei.

Бялата книга и иновативния подход

За да покаже своите постижения нагледно от Huawei издават Бяла книга, проследяваща развитието на компанията.

От нея се разбира, че в края на 2020 г. Huawei притежава над 100 000 активни патента в над 40 000 семейства патенти по целия свят.

Джейсън Динг споделя, че големите инвестиции в разработването на нови технологии са ключът към успеха на Huawei

Снимка: Huawei

Въпреки огромните трудности в последните години, Huawei все още удържа лидерската си позиция.

Ето няколко примера за част от иновациите, които дължим на Huawei

  • 5G технологията. Компанията на практика създава телекомуникационните мрежи от пето поколение. Днес компанията предоставя най-висока скорост и нива на надеждност, спрямо конкуренцията. Huawei разполага с най-голямото портфолио от 5G патенти в света. Най-икономичните и зелени 5G технологии принадлежат именно на китайската компания.
  • Основните камери с няколко сензора. Първите смартфони с повече от една задна камера са дело на Huawei. Компанията е лидер в света на мобилната фотография и стопява значително разликата между смартфон и професионален DSLR фотоапарат.
  • Развитието на Linux. От дълго време насам Huawei е в Топ 3 на най-големите спонсори на Linux. При създаването на последната версия на ядрото на операционната система - Linux Kernel 5.10, най-големият принос е именно на Huawei. Ползата от безплатната операционна система Linux е огромна както за обикновените потребители, така и за научни и технологични центрове.

Това са само малка част от нещата, които дължим на Huawei и които правят живота ни по-добър.

Безспорен факт е, че 5G технологията гарантира осъществяването на Четвъртата индустриална революция, в която изкуственият интелект и автономните машини ще трансформират градовете и ежедневието ни.

Освен в икономиката 5G има голямо приложение в медицината, позволявайки дистанционни операции. Освен автономни автомобили и безпилотен градски транспорт, 5G ще доведе до по-ефективно и умно земеделие и по-чиста индустрия. Ползите от това са значителни и водят до един по-качествен начин на живот. Оптимизацията на много от дейностите ни ще доведе и до по-чист въздух, по-малко трафик и повече свободно време. В основата на всичко това стои именно 5G.

Като лидер в 5G от Huawei смятат, че заслужават постиженията им да бъдат справедливо оценени. По тази причина компанията започва да начислява такса за интелектуална собственост, заявявайки че зад иновациите стоят хиляди часове неуморен труд. Някои компании може да имат проблем с това, но все пак може да се наложи да платят, ако искат да се възползват от технологията, която някой друг е разработил.

Huawei продължава да е водещата сила в развитието на 5G, а Apple и Samsung смятат да се възползват най-скоро от лицензираните патенти на Huawei. Американската и корейската компания ще получат достъп до най-добрите 5G технологии на пазара, като същевременно таксата за използването на технологията на Huawei е няколко пъти по-ниска спрямо тази на конкурентите от Qualcomm, Ericsson и Nokia.

Конкуренцията обаче одобрява тази стъпка. От Qualcomm заявяват, че решението на Huawei е напълно разумно, а от Ericsson смятат, че това само ще стимулира конкуренция и новите иновации, което в крайна сметка е добро за всички.

Джейсън Динг отбелязва, че според изчисленията на експертите Huawei ще получи между 1,2 и 1,3 милиарда щатски долара приходи от лицензиране на патентите.

Анализаторите са единодушни, че решението на Huawei е повече от справедливо - всеки заслужава трудът му да бъде оценен. Освен това то е и добро за потребителите, които ще спечелят от създаването на по-бързи и добри 5G мрежи.

Huawei e лидер в технологиите за бърз пренос на голямо количество информация

Снимка: iStockbyGettyImages

"Huawei има най-голям голям принос за създаването на 5G технологията и следва справедливи, разумни и недискриминационни принципи, що се отнася до лицензирането на патенти", споделя Динг.

"Ние се надяваме, че ставката на роялти, която обявихме днес, ще увеличи приемането на 5G като даде на изпълнителите на 5G по-прозрачна структура на разходите, която ще информира техните инвестиционни решения напред", добавя ръководителят на отдела за права на интелектуална собственост.

На практика инвеститорите в 5G технологията - било компании, изграждащи мрежи от пето поколение или производители на смартфони - ще знаят много по-ясно за какво плащат и каква е цената спрямо конкурентните решения, смятат анализаторите.

Huawei споделя, че редовно ще обявява новите си технологични и научни разработки, за да може обществото да разбере по-добре иновативните постижения и практики на Huawei. Това ще бъде част от по-широката инициатива на компанията да бъде по-отворена и прозрачна за обществеността.